¡Benvinguda!

Sigueu benvinguts a la nostra pàgina, que té com a finalitat ultima donar a conèixer a tots els ciutadans del barri de Santa Eulàlia de Provençana de l'Hospitalet, amb voluntat purament divulgativa, algunes fotografies i històries del nostre districte.

Esperem que us ajudi a descobrir o recordar les arrels de la barriada!

lunes, 3 de noviembre de 2014

ELS DOCUMENTS DEL CELH. OCTUBRE 2014


El document d’aquest mes és una carta del Governador de la província a l’alcalde de l’Hospitalet que es conserva a l’Arxiu de l’Hospitalet, a la caixa “Correspondència 1854”

El text, és el següent:

"A la mayor urgencia se servirá V. informarme acerca de la conducta y antecedentes de Baudilio Poch vecino de ese pueblo y habitante en la calle de Santa Eulalia, contra quien se sigue causa por la Comisión Militar de esta plaza, como otro de los promovedores del desorden ocurrido en las fábricas España Industrial y de los señores Guell, Ramis y Compañía.
5 de abril de 1854.”

Com es pot veure, es tracta d’una demanda d’informació d’un veí de Santa Eulàlia, detingut i al que se li està aplicant la jurisdicció militar. L’acusació és promoure el “desordre” esdevingut en dues fabriques de Sants, les conegudes com el “Vapor Vell” (Güell, Ramis i Cia, actualment la biblioteca del barri) i el “Vapor Nou” (La España Industrial, actualment un parc).


"VAPOR VELL" (GÜELL, RAMIS I CIA)

"VAPOR NOU" (LA ESPAÑA INDUSTRIAL)

Aquest desordre va ser en realitat una vaga, que es va estendre a finals de març des d’aquestes dues fabriques a totes les del sector tèxtil de gairebé tota Catalunya. Autors com Balcells la qualifiquen de la primera vaga general del ram


Vegeu també la tesi de Joan Fuster   

En resum, Boi Poch, habitant del carrer Santa Eulàlia, fou detingut per promure una vaga obrera a Sants. Recordem que aleshores Santa Eulàlia era un carrer de Sants que havia travessat la frontera amb l’Hospitalet. Els obrers demanaven un increment del sou (o una reducció del tamany de les peces de tela que havien d’entregar), en un context de pujada dels preus, a més de mostrar-se contraris a la introducció d’unes noves màquines, les “selfactines” (derivades de l’anglès self-acting), que com el seu nom indica ja s’ho feien elles soles i necessitaven menys mà d’obra, fent pujar l’atur.

També generava molt malestar la repressió de les primeres associacions obreres i la substitució dels treballadors associats per d’altres que no ho eren. Precisament, la primera vaga obrera de Santa Eulàlia i l’Hospitalet, l’octubre de 1953 fou per aquests motius. Fou el fet que vam tractar en el primer Documents del Celh

Avui hem conegut el nom d’un il·lustre avantpassat del barri, gràcies al qual, i a molts d’altres, avui gaudim d’un cert nivel de benestar. Sabrem conservar-ho?


Centre d’Estudis de l’Hospitalet.

No hay comentarios:

Publicar un comentario